Vanliga frågor

Vad är akupunktur?

Akupunktur är ett komplett medicinskt system som är utvecklat i Kina. Det har en lång historia och man har hittat spår av att akupunktur har använts redan på bronsåldern. Nålar tunna som hårstrån sätts i noggrant definierade punkter för att påverka funktioner och obalanser i kroppen.

Vad är TCM?

TCM står for Traditionell Kinesisk Medicin, ett behandlingssystem som använts i minst 2500 år. I detta systemet ingår akupunktur, men också koppning, moxa (bruk av värme/rökelse), örter, Tui Na (kinesisk massage), QiGong, Tai Chi och kostrådgivning.

Vad är Qi?

Qi kan beskrivas som livskraft, energi, vitalitet, motståndskraft. På samma sätt som blodet måste strömma fritt för att vi skall vara friska, skall också Qi strömma fritt för att kroppen skall vara vital. Ibland uppstår blockering i strömmen av Qi. Då vi faller och slår oss uppstår det lokal svullnad och smärta samt stelhet och blåmärken. Detta är en stagnation av blod och Qi. På samma sätt kan en störning uppstå på djupare plan. En svaghet i ett inre organ på grund av till exempel överarbete och fel kost under en längre tid kan medföra en försämrad cirkulation av Qi och leda till trötthet, depression eller andra besvär.

Vad är Yin och Yang?

Yin och Yang är två delar som inte kan existera utan varandra. Mycket kort kan man se Yin som den närande, lugna, kyliga aspekten medan Yang är den energiska, aktiva och heta aspekten. Vid hälsa och sjukdom kan man alltid se rörelse i dessa element. Modern medicin har kanske en motsvarighet i beskrivningen av det sympatiska och det parasympatiska nervsystemet. Normalt är det ett samspel mellan dessa, men om det uppstår en övervikt av det ena över längre tid vill detta medföra sjukdom. Akupunkturen har som mål att påverka och harmonisera denna balans.

Hur kan man ur västerländsk syn förklara akupunktur?

Vissa studier antyder att akupunkturbehandling frigör endorfiner i kroppen. Detta kan reducera smärta och ha en lugnande effekt. Genom att påverka hormoner kan det ha effekt på blodtryck. Akupunktur ger serotoninfrisättning, motverkar stress och är bra vid sömnproblem. Akupunktur reglerar ämnesomsättningen som är viktig för den generella hälsan.

Behandlar man akuta smärtor?

Ofta kan man se omedelbar effekt med problem som tennisalbåge, rygg-, nack- och tandvärk.

Hur känns det att få akupunktur?

Nålarna är verkligen tunna och många uppger att det inte känns mycket när de sätts. När nålen är på plats manipuleras nålen lite för att få fram en nålsensation ”de qi”. Detta upplevs olika hos patienterna. Det kan vara att det kliar lite, en tryckkänsla, en elektrisk känsla eller att man känner svag spridning av värme eller kyla från nålen. Dessa reaktioner är normala och är tecken på att nålen är på rätt ställe.

Finns det risker med akupunktur?

Akupunktur är en säker terapiform. Det uppstår mycket sällan skador. I den moderna akupunkturutbildning läggs det stor vikt vid anatomi och hur man använder nålar. Man använder alltid engångsnålar och desinficerar huden innan nålarna sätts. Kontrollera gärna att akupunktören gått en utbildning som kvalificerar till att vara medlem i nationella föreninger som Centralförbundet för Naturmedicin CFN RF (Luonnonlääketieteen Keskusliitto) eller Svenska Akupunkturförbundet.

Vad är meridianer och punkter?

En beskrivning av vart man kan hitta aktuella ställen på kroppen som har effekt på funktioner eller organ.

Var finns de mest använda akupunkturpunkterna?

De mest använda punkterna finns på armarna, från armbågen till fingrarna och från knäna ner till tårna.

Hur förbereda sig för akupunkturbehandling?

Det kan vara bra att man inte är för hungrig innan behandling. Man kan känna sig lite trött efter behandling. Därför är det bra att äta och dricka lite efter behandling för att hålla energin uppe.
De flesta punkter finns på armarna och benen under knäna. Ha därför gärna lösa kläder så behöver man inte ta bort så mycket kläder.

Hur snabbt ser man effekt av akupunkturbehandling?

Det beror på vad man söker för och ens hälsotillstånd i övrigt. Vid akuta tillstånd svarar man snabbare än vid besvär som har varat en längre tid. Man kan uppleva en omedelbar avslappnande effekt som kan vara i timmar eller dagar efter behandlingen. Smärtstillande effekt kan komma omedelbart vid t.ex. nacke, rygg och ischiasbesvär. Generellt ser man att akupunkturbehandlingen ofta ger effekt efter 3-8 behandlingar. Man måste komma i håg att behandlingen syftar till att reglera kroppens egna funktioner, och det kan ibland ta lite tid.